Novosti

Obnovljene stare mlinice i uređeni okoliš pretvaraju vrelo Borak u širokobriješki park prirode

Obnovljene stare mlinice i uređeni okoliš pretvaraju vrelo Borak u širokobriješki park prirode Obnovljene stare mlinice i uređeni okoliš pretvaraju vrelo Borak u širokobriješki park prirode

Udruga EKO-ZH (Društvo za zaštitu okoliša i kulturno-povijesnog naslijeđa) u suradnji sa Razvojnom agencijom Županije Zapadnohercegovačke (HERAG) organizirala je u Borku praktičnu radionicu i demonstraciju tehnika i načina ugradnje pločastog vapnenca u različite objekte.

Restaurirane objekte u Borku i projekt obnove predstavio je Ivan Jelčić, direktor HERAG-a. „Kulturu i veličinu jednog naroda uvijek su označavale građevine i pismenost. Pored svega ostaloga Široki Brijeg se može podičiti i ovim građevinama koje danas obnavljamo“, izjavio je Vjekoslav Draškić, potpredsjednik udruge EKO-ZH. Općinski načelnik Miro Kraljević je obećao pomoć u obnovi istaknuvši kako je uvijek otvoren za projekte očuvanja kulturne baštine. „Naša vizija je urediti ovaj kompleks po uzoru na neke parkove prirode, zatvoriti prostor i dati mu funkcionalnu dimenziju po uzoru na neke parkove prirode i pretvoriti ga u pravo turističko središte“, istaknuo je Draškić uz poruku kako se nada da će to prepoznati u Turističkoj zajednici ZHŽ-a i gradskim vlastima. Članovi HKUD „Brda“ iz Izbična izveli su splet kola zapadne Hercegovine i na taj način podsjetili na vremena kada su takvi prizori bili uobičajeni na ovom mjestu gdje se cijeli širokobriješki kraj opskrbljivao žitom.
Ova radionica je nastavak aktivnosti koje udruga EKO ZH već duže vrijeme poduzima na obnovi starih mlinica i uređenju okoliša na vrelu Borak kao jednom prirodnom biseru koji je nepravedno zapušten i devastiran, a koji bi trebao biti na ponos svih Širokobriježana.
U sklopu spomenutog projekta u širokobriješkom hotelu ''Park'' održano predavanje o pločastom vapnencu. O primjeni pločastog vapnenca na krovovima u Hercegovini govorio je Radoslav Dodig, dok je Goran Glamuzina istaknuo prirodne-geološke osobitosti pločastih vapnenaca Zapadne Hercegovine.

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631