Projekti

Roof of rock

Roof of rock Roof of rock

Geološki institut je u listopadu 2012. godine kao vodeći partner počeo s izvođenjem projekta RoofOfRock - Limestone as the common denominator of natural and cultural heritage along the karstified part of the Adriatic coast i prevedenog imena Vapnenac kao zajednički nazivnik prirodne i kulturne baštine duž krške obale Jadranskog mora. 

Projekt je bio odabran za sufinanciranje u okviru 2. poziva jadranskog prekograničnog programa IPA 2007-2013. Projekt udružuje 10 partnera iz 4 države. Projekt će se izvoditi do 30.09.2015.

Korištenje pločastog vapnenca kao tradicionalnog građevinskog materijala očuvalo se do današnjih dana i daje poseban pečat jadranskoj obali. 

To je jasan pokazatelj da nedostaju jasne smjernice na području prostornog uređenja, urbanizma, građevine te očuvanja prirodne i kulturne baštine za održivo iskorištavanje i korištenje tog kamena kao građevinskog materijala, za njegovo očuvanje sa stajališta prirodne vrijednosti te očuvanje objekata i materijala kao kulturne baštine. 

Posljedice su neodgovarajuće iskorištavanje građevinskog kamena i time oštećivanje ili čak uništavanje kako nalazišta tako i karakterističnih kamenih arhitektonskih elemenata objekata. 

Cilj projekta RoofOfRock je uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje uporabnih smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru.

U projektu RoofOfRock aktivno amo bili uključeni u sve faze implementacije projekta kroz preuzimanje obveza iz radnih paketa.

Uz zajedničke napore u projketu RoofOfRock imali smo aktivnu suradnju u provedbi radnih paketa 3, 4, 5, 6 i 7 na projektnom području Bosne i Hercegovine, u suradnji sa određenim vanjskim stručnjacima (restaurator i konzervator, pravnik i geolog)

Nadamo se da ćemo uspostaviti nova dugoročna prijateljstva sa svim projektnim partnerima.

Javna ustanova Razvojna agencija županije Zapadnohercegovačke
Bosna i Hercegovina

www.herag.ba

Ivan Jelčić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631