Novosti

Otvoren Posjetiteljski centar Gračine

Posjetiteljski i Arheo centar na Gračinama kod Ljubuškog svečano je otvoren za posjetitelje.

Riječ je o najznačajnijoj investiciji u arheologiju ljubuškog kraja, prvom „in situ“ (na licu mjesta) posjetiteljskom centru u Hercegovini. Nalazi se na lokalitetu rimskog vojnog logora i sadrži zanimljiv i bogat arheološki materijal – zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta, model hipokausta, koji se smatra prvim centralnim grijanjem iz vremena antičkog Rima…

Centar su, simboličnim presjecanjem vrpce, svečano otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić. Prigodnu molitvu je izmolio i centar blagoslovio humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig.

Radovi i opremanje iznosili su 325 tisuća eura koji su realizirani kroz projekt „Heritage REVIVED“. Nositelj ovog projekta bila je JU Razvojna agencija ŽZH-a – HERAG, a partneri Grad Ljubuški, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore. Ravnatelj HERAG-a Radoslav Luburić osvrnuo se na realizirani projekt prekogranične suradnje te istaknuo kako je u suradnji s Gradom Ljubuškim planirana realizacija novih projekata. Izgradnjom posjetiteljskog centra, Grad Ljubuški je dobio vlastiti muzejski kapacitet u kojem će biti moguće stručno obraditi arheološki materijal i još jednu turističku destinaciju.– Nekadašnje ruševine pretvorene su u još jedan biser našeg grada koji će upotpuniti bogatu turističku ponudu, te zauvijek sačuvati dio povijesti i identiteta ovog kraja. Kroz isti projekt prekogranične suradnje Interreg obnovljen je dio Starog grada Ljubuškog čime je također poboljšana postojeća infrastruktura, a po potpunom završetku obnove kule hercega Stjepana Kosače otvara se jedna potpuno nova turistička priča – naglasio je gradonačelnik Vedran Markotić.

Ministar financija i potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević naglasio je važnost suradnje s Republikom Hrvatskom i zahvalio ministru Erlić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi Republike Hrvatske Šime Erlić kazao je kako je ovo izvanredan primjer toga što europski fondovi i Interreg projekti prekogranične suradnje mogu donijeti lokalnoj zajednici i pri tome istaknuo povećanje sredstava za realizaciju Interreg programa.

– S Interreg programom nastavljamo i dalje u novom razdoblju, a kako smo kroz inicijativu RH povećali izdvajanja za Interreg programe sa 60 miliona na 120 miliona eura, očekuje nas još puno ovakvih i sličnih projekata. Upravo se kroz uključivanje lokalne samouprave s ovih i prekograničnih područja, koji zajedno u partnerstvu s hrvatskim i crnogorskim institucijama, nastavljaju razvijati projekti koji se temelje na kulturi, prirodnoj baštini, ulaganjima u poduzetništvo, kao i ulaganjima u zdravstvo i ostalo. Cilj Interreg programa je da se ljudi uključuju, da se iskustva izmjenjuju, da se stvara suradnja po važnim pitanjima i da se na taj način stvaraju pretpostavke za nove razvojne projekte koji mogu unaprijediti život na ovome području – istaknuo je ministar Erlić.

Predsjednik Hrvatskog naroda sabora BiH Dragan Čović je istaknuo kako se Vlada Republike Hrvatske zalaže za otvaranje europskog puta i europske perspektive Bosne i Hercegovine.

 Vlada RH, zajedno s nama u BiH, već sedam ili osam godina radi intenzivno na projektima, a ovo je jedan od njih stotine koji svjedoče gdje smo mi bili prije dvije tisuće godina. Centar koji danas otvaramo, kroz istraživanja koja tek slijede, svjedočit će o našoj povijesti, bogatstvu i tradiciji. Ono što danas radi Vlada RH, zajedno s nama, otvara nam europski put, europske perspektive i to ubrzano, bez obzira na našu neorganiziranost, rekao bih nesavršenost, u našem djelovanju unutar BiH. Najznačajniji dio svega je što resorno ministarstvo, koje predvodi ministar Erlić, nas obučava i educira, priprema za ono vrijeme kada ćemo biti članica EU. Standardi i ponašanje će i dalje biti isti, tako da svake godine možemo očekivati sve intenzivniju suradnju na ovim projektima i otvarati sebe za nove projekte. Možemo svijetu pokazati što je naša kultura i baština i to je ono što možemo podariti kao naše bogatstvo Europskoj uniji – zaključio je.

Po otvaranju uslijedio je obilazak Posjetiteljskog i Arheo centra, s čijim je sadržajem nazočne upoznao arheolog Mirko Rašić.

Potom su u hotelu Bigeste predstavljeni programi prekogranične suradnje. Uvodni govor nazočnima je uputio ministar Šime Erlić, a potom je ravnatelj JU Razvoje agencije ŽZH – HERAG Radoslav Luburić održao prezentaciju na temu Uspješna realizacija projekata prekogranične suradnje u programskom razdoblju 2014.-2020.

Načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije Mislav Kovač je održao predstavljanje Interreg-A programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027., te Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Prezentaciju Razmjena znanja i dobrih praksi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su održali Mislav Kovač i Ravnatelj uprave za regionalni razvoj Ivan Bota.

 

 

 

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631