Novosti

"Projekt Kamen" - Održana praktična radionica u Širokom Brijegu

"Projekt Kamen" - Održana praktična radionica u Širokom Brijegu "Projekt Kamen" - Održana praktična radionica u Širokom Brijegu

U okviru provedbe projekta “KAMEN” koji se financira iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina,a kojeg implementira RA HERAG, u subotu 20. kolovoza 2011 godine, u 11:00h u partnerstvu Društva za zaštitu okoliša i kulturno povijesnog nasljeđa EKO ZH i JU Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke HERAG, održana je jednodnevna radionica o korištenju tehnika tradicionalne obrade kamena u obnovi objekata od značaja za kulturnu baštinu na programskom području Hercegovine i Dalmacije.

Da podsjetimo, projekt “KAMEN” ukupne vrijednosti cca. 570.000,00 EUR-a ima za cilj unaprijeđenje poduzetništva u sektoru obrade i eksploatacije kamena u prekograničnom području Hercegovine i Dalmacije s jakim naglaskom na ručnu obradu kamena-klesanje.Projekt je u šestom mjesecu implementacije i ovo je jedna u nizu radionica koje će se provesti tijekom 20 mjeseci koliko je i vrijeme trajanja projekta.

Radionica se održavala na lokaciji “MLINICE NA IZVORU BORAK”- Široki Brijeg, čiji je cilj bio upoznati polaznike s osnovama pripreme i obrade kamena, i dobrim praksama u obnovi objekata tradicionalne arhitekture s naglaskom na tehnike klesanja i obrade kamena.

Tijekom cijelog dana vrsni Širokobriješki majstori-klesari obavljali su klesarske radove na kamenu kojeg su ugrađivali na licu mjesta u izgradnju česme, pri čemu su prikazali tehnike obrade kamena (priprema klesanaca), način ugradnje, priprema veziva i fugiranje, klesanje rubnih kamena (vaca)…

Podsjetimo da je ovo nastavak aktivnosti koje udruga EKO ZH već duže vrijeme poduzima na obnovi starih mlinica i uređenju okoliša na vrelu Borak kao jednom prirodnom biseru koji je nepravedno zapušten i devastiran. Kroz uspostavljeno partnerstvo RA HERAG i ove nevladine udruge, a kroz projekt “KAMEN” ovaj prostor je dobio jedan javni objekt (česmu) koja trajno ostaje na korištenje Širokobriježanima.

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631