Novosti

Povećanje kapaciteta hitnih službi za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe uz podršku EU

Danas su u Grudama predstavljeni rezultati dvogodišnjeg projekta Europske unije, koji je povećao kapacitete 5 jedinica civilne zaštite na području Zapadnohercegovačke Županije i Herceg Novog kako bi što učinkovitije  zaštitili građane i gospodarstvo prilikom prirodnih nepogoda. Europska unija je kroz ovaj projekt osigurala specijaliziranu obuka i nabavku opreme u vrijednosti 220.000 eura. Oprema uključuje specijalizirana vozila te specijaliziranu opremu za postrojbe civilne zaštite, vatrogasne i spasilačke ekipe.

Na konferenciji koja je održana u četvrtak, 22. veljače 2024. predstavljene su sve provedene projektne aktivnosti koje su rezultirale uspostavom prekogranične suradnje, boljom opremljenošću hitnih službi te jačanjem javne svijesti o pravilnom ponašanju u izvanrednim situacijama. Zahvaljujući financijskoj podršci Europske unije ojačani su kapaciteti za upravljanje rizicima od prirodnih i drugih katastrofa, opremanjem timova zaštite i spašavanja te održavanjem treninga za članove prekograničnog tima.

Predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović pozdravio je sve nazočne i izrazio zadovoljstvo provedbom projekta u nadi da će ovakvih i sličnih projekata biti sve više, te je svečano uručio certifikate članovima prekograničnog tima zaštite i spašavanja.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Delegaciji EU u BiH izjavio je: „Drago nam je što smo financirali ovu inicijativu službi civilne zaštite  Zapadnohercegovačkog kantona i Herceg Novog u njihovoj prekograničnoj inicijativi za povećanje otpornosti na prirodne katastrofe i katastrofe izazvane ljudskim djelovanjem. Nadamo se da će centar za obuku u Grudama i vatrogasno vozilo u Herceg Novom, s ostalom opremom i obukom koja je osigurana u okviru ovog projekta, pomoći u zaštiti građana i gospodarstva te rješavanju prirodnih opasnosti. Sretan sam što danas svjedočimo konkretnim rezultatima naše podrške i mogu samo potvrditi da će se naša podrška nastaviti.“

Prije početka prezentacije, na poligonu za obuku službi za zaštitu i spašavanje u Grudama održana je zajednička prekogranična vježba  s ciljem demonstriranja kapaciteta službi za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe. Poligon na kojem se održala vježba  izgrađen je i opremljen kroz ovaj projekt i biti će mjesto za obuku svih osoba uključenih u sistem zaštite i spašavanja koji to žele.

Radoslav Luburić, Ravnatelj JU Razvojna agencija ŽZH HERAG je izjavio kako su izuzetno zadovoljni uspješnom provedbom   projekta Otporna granica, te kako smatra da je projekat zahvaljujući Europskoj uniji, koja ga je prepoznala i financirala, postigao svoje ciljeve. „U protekle dvije godine provedbe projekta  uspostavili smo zajedničko prekogranično partnerstvo s ciljem boljeg upravljanja katastrofama, ojačali smo i nadogradili kapacitete nadležnih službi u sektoru zaštite i spašavanja i putem provedenih promotivnih i edukativnih kampanja podigli smo svijest javnosti o mjerama i pravilnom ponašanju u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Ovo je bio prvi projekt iz ove oblasti u kojem je sudjelovala JU Razvojna agencija ŽZH HERAG, ali smo sigurni da će ih u narednom periodu biti više, nadamo se i sa istim ovim partnerima“, rekao je Luburić.

U proteklom periodu projektni  timovi zajedno sa Službama iz sistema civilne zaštite Crne Gore i BiH predano su radili na projektu. Njihova suradnja predstavlja primjer kako zajednički napori mogu donijeti stvarne promjene na lokalnom i regionalnom nivou. Osim toga, projekt je jačao i našu međunarodnu suradnju, stvarajući mostove između zajednica. 

„Zadovoljstvo je biti danas ovdje i predstaviti rezultate našeg projekta "Otporna granica". Ovaj projekt predstavlja ključnu inicijativu koja će značajno poboljšati našu sposobnost suočavanja s izazovima katastrofa te osigurati brži, uspješniji i koordiniran odgovor u hitnim situacijama. Kroz financijsku podršku Europske unije, nabavili smo vrijednu opremu, ojačali kapacitete hitnih službi, izradili Procjenu rizika od katastrofa i podigli svijest lokalnog stanovništva o mjerama prevencije i reagiranja u slučaju katastrofa. Ovaj projekt nije samo ulaganje u sigurnost naše zajednice, već i u izgradnju otpornijeg društva koje je spremno suočiti se s izazovima budućnosti. Ove veze će ostati trajne, čime će se osigurati kontinuirana suradnja i razmjena informacija između naših lokalnih zajednica“, izjavio je Mirko Mustur, potpredsjednik Opštine Herceg Novi.

Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH je izrazio zadovoljstvo što je uprava bila dio jednog ovako važnog projekta iz područja civilne zaštite i zahvalio je svim uključenim pripadnicima Službi zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na kraju događaja upriličeno je potpisivanje Memoranduma o suradnji između projektnih partnera i 5 općina/gradova na projektnom području s kojim se ovo partnerstvo formalizira u duhu prijateljskih odnosa i jačanja suradnje na području razvoja i jačanja sustava upravljanja katastrofama i kriznim situacijama.

Projekt „Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe - Otporna granica'', financira se u okviru EU IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014–2020). Ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Europska unija osigurala skoro 500.000 eura bespovratnih sredstava. Preostali iznos sufinanciraju projektni partneri, J.U. Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG (BiH), Uprava civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (BiH) i Opština Herceg Novi (Crna Gora). Provođenje projekta je započelo u ožujku 2022. godine i traje 24 mjeseca.

 

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631