Novosti

Predstavljen projekt „FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”

Projekt „FORT-NET – Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori”, predstavljen je u petak 29.11. 2019.godine u Ljubuškom. Projekt se provodi u okviru Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina- Crna Gora koji financira Europska Unija, a implementiraju ga Grad Ljubuški kao nositelj projekta, Javna Ustanova Razvojna agencija ŽZH – HERAG, Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO).

Projekt su predstavili ispred Grada Ljubuškog gradonačelnik Nevenko Barbarić i Andrea Ćorić, zatim Radoslav Luburić ispred Heraga, Svetlana Vujičić iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma te Milena Čukić iz Nacionalne turističke organizacija Crne Gore.

Implementacija projekta službeno je započela 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 24 mjeseca.

Projektom se namjeravaju poboljšati uvjeti za stvaranje održive turističke ponude koja se temelji na kulturnoj baštini smještenoj na periferiji urbanih središta i u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Obzirom da će tokom provedbe projekta kulturna i prirodna baština biti sistematski popisana a nova turistička ponuda kreirana i promovirana, sve to će doprinijeti jačanju informiranosti turista o ponudi prekograničnog područja i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije. Također, doći će i do unapređenja prekogranične suradnje među nositeljima aktivnosti ove regije i jačanja svijesti lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene. Ovo će doprinijeti da se potencijal prekogranične regije Bosne i Hercegovine i Crne Gore prepozna kao dio strategije ekonomskog razvoja.

Prema riječima gradonačelnika Nevenka Barbarića, strategija ekonomskog razvitka Grad Ljubuški kaže da je turizam jedan od glavnih potencijala i mogućnosti Ljubuškog, a isto tako znamo da je kula hercega Stjepana vrijedan turistički potencijal.

„Ovaj projekt prekogranične suradnje ima za cilj promoviranje i djelom uređenje vrijednih srednjovjekovnih utvrda u Bosni i Hercegovini i austro-ugarskih utvrda u Crnoj Gori. Ima za cilj stvaranje gotovog turističkog proizvoda i unapređenje oblasti turizma, a time i ukupnog ekonomskog razvitka ovih područja“, kazao je Nevenko Barbarić, gradonačelnik Ljubuškog.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 470.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura.

eu1 l“Ova web stranica izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice je isključiva odgovornost JU Razvojne agencije ŽZH - HERAG te ni na koji način se ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.”

Acrobat Document gizzz

Kontakt

Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje
88240

BiH

E-mail: info@herag.ba
Telefon: +38739/681-631
Fax: +38739/681-631