Održana studentska radionica i javna prezentacija prijedloga urbanih intervencija na lokalitetu rimski vojni logor Gračine Održana studentska radionica i javna prezentacija prijedloga urbanih intervencija na lokalitetu rimski vojni logor Gračine
07 Ožu 2016

Održana studentska radionica i javna prezentacija prijedloga urbanih intervencija na lokalitetu rimski vojni logor Gračine

U nedjelju 7.ožujka u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održana je Javna prezentacija prijedloga urbanih intervencija na lokalitetu rimski vojni logor Gračine, nastalih tijekom petodnevne radionice studenata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Radionica je jedna od aktivnosti EU projekta CONNECTING SEPARATED, koji se zasniva na povezivanju Solina i Ljubuškog kao gradova slične veličine, broja stanovnika i nedovoljno vrednovanih potencijala kulturne i prirodne baštine. Početna, materijalna poveznica je rimska cesta kojom su ovi gradovi bili povezani još u antičko doba, a koja je vodila od Salone, preko Bigestea do Narone. Mapiranje kulturne i prirodne baštine nastale duž navedene trase u svim povijesnim razdobljima osnova je za interpretaciju i povezivanje u koherentan, lokalnom stanovništvu i turistima zanimljiv narativ i atrakciju.

Projekt CONNECTING SEPARATED traje 24 mjeseca i provodi se kroz 3. poziv za dostavu projektnih prijedloga IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH 2007.-2013. Ukupne je vrijednosti 455.737,53 EUR, od čega 82,83% iznosi financiranje EU. Nositelji projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški, dok su partneri Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke-HERAG.
Studentska radionica počela je u srijedu, 2 ožujka, odlaskom na sam lokalitet rimskog vojnog logora na Gračinama, potom obilaskom muzeja na Humcu, galerije Majka te lapidarija, a sve uz stručno vodstvo arheologa Mirka Rašića. Nakon toga su studenti upoznati s projektom i projektnim aktivnostima te su uslijedila predavanja stručnjaka i mentora angažiranih na projektu. Oni su govorili o samom lokalitetu, vegetaciji, arheologiji kao metodi intervencije u javnom prostoru te o intervencijama u poviješću određenom kontekstu. Na radionici je sudjelovalo dvadeset studenata i sedam mentora, a svakodnevno su imali gostujuće predavače i kritičare. Studenti su radili u multidisciplinarnim grupama sastavljenim od studenata arhitekture, arheologije i umjetničke akademije. U Gradskoj vijećnici su predstavili svoje prijedloge urbanih instalacija te ih mnogobrojnoj publici na zanimljiv način i vizualno dočarali. Sve su prijedloge mentori potom još dodatno prokomentirali, a studenti su rado odgovarali na pitanja i sugestije publike koju su svojim prijedlozima intervencija doista zainteresirali. Na samom kraju javne prezentacije, nazočnima se obratila voditeljica projekta Antonija Eremut Erceg koja je zahvalila svima, a posebno studentima na izvrsnoj suradnji i profesionalnom pristupu projektu.

Svi sudionici projekta, studenti, mentori, kritičari te posjetitelji u Gradskoj vijećnici, zaokružili su prijedlog koji smatraju najuspješnijim, a u narednih tjedan dana, u suradnji s mentorima, odabrat će se pobjednička studentska instalacija, koja će se potom naknadno razraditi i instalirati na lokalitetu rimskog logora na Gračinama. Odabrana intervencija realizirat će se ujedno s obnovom i sanacijom pristupnog puta lokalitetu na Gračinama, kao i postavljanjem urbane opreme (klupe i stolovi za posjetitelje, kante za otpad) i sadnjom hortikulture.

U audio zapisu poslušajte pozdravne riječi mentorice projekta prof.Ivane Barišić, projekt menadžera Marija Bajte i voditeljice projekta Antonije Eremut Erceg.  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631