SLUŽBENO PREDSTAVLJEN PROJEKT “THEME MEDIEVAL”  IZ IPA PREKOGRANIČNOG PROGRAMA BOSNA I HERCEGOVINA - CRNA GORA SLUŽBENO PREDSTAVLJEN PROJEKT “THEME MEDIEVAL” IZ IPA PREKOGRANIČNOG PROGRAMA BOSNA I HERCEGOVINA - CRNA GORA
28 Pro 2015

SLUŽBENO PREDSTAVLJEN PROJEKT “THEME MEDIEVAL” IZ IPA PREKOGRANIČNOG PROGRAMA BOSNA I HERCEGOVINA - CRNA GORA

U utorak 22. Prosinca 2015 godine u Podgorici je službeno predstavljen projekt „TEMATSKE RUTE SREDNJOVJEKOVNE HERCEGOVE ZEMLJE - TEMA SREDNJI VIJEK“ (Prekogranični program Bosna i Hercegovina - Crna Gora u okviru EU instrumenta pred-pristupne pomoći IPA).

Nositelj projekta je Javna ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG) a partneri na projektu iz Bosne i Hercegovine su Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZŽZH), Općina Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja“ Stolac. Projektni partneri iz Crne Gore su Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MRT) i NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice.

Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 EUR, s tim da je za Bosnu i Hercegovinu predviđeno ukupno 269.791,40 EUR od čega Europska unija financira 83,15% a preostalih 16,85% su-financiraju HERAG i partneri. Implementacija projekta je počela u prosincu ove godine i trajati će 24 mjeseca.

Projektom se namjerava potaknuti društveno-gospodarski razvoj i unaprijediti prekogranična suradnja u graničnoj oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Provedbom planiranih aktivnosti doći će do uspostavljanja novog prekograničnog turističkog proizvoda zasnovanog na povijesnoj i kulturnoj baštini regije, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama.

Projekt će biti realiziran kroz brojne aktivnosti, kao što su: prikupljanje materijalnog i nematerijalnog povijesnog i kulturnog nasljeđa u vezi sa Starom Hercegovinom i hercegom Stjepanom Vukčićem Kosačom; razvoj kriterija za standardizaciju turističkih usluga; realizacija programa obuka u cilju jačanja kapaciteta nositelja aktivnosti u regionu; realizacija studijskih putovanja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore; izrada i distribucija promotivnog materijala (vodič, mapa itd.); izrada i opremanje tematskih pješačkih staza informativnim tablama i uređenje pristupa tvrđavi u Ljubuškom; dizajniranje, razvoj i ažuriranje internet stranice i android aplikacije o turističkom proizvodu kao i organizacija njegove zvanične prezentacije.

Obzirom da će tokom implementacije projekta lokalna kulturna i povijesna baština biti sistematski popisana, proizvodi i usluge unaprijeđeni i standardizirani, a nova turistička ponuda kreirana i promovirana, sve to će doprinijeti jačanju informiranosti turista o ponudi prekograničnog regiona i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije. Također, doći će i do unapređenja prekogranične suradnje među nositeljima aktivnosti ove regije i jačanja svijesti lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmjene. Ovo će doprinijeti da se potencijal prekograničnog regiona između Bosne i Hercegovine i Crne Gore prepozna kao dio strategije gospodarskog razvoja.


  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631