SVEČANO OTVOREN PODUZETNIČKI INKUBATOR SVEČANO OTVOREN PODUZETNIČKI INKUBATOR
26 Lis 2015

SVEČANO OTVOREN PODUZETNIČKI INKUBATOR

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i Voditelj Pododjela Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Martin Schieder su u petak 23.10.2015 godine u Poslovnoj zoni Zvirići kod Ljubuškog svečano otvorili poduzetnički inkubator.

Tom prigodom dvojica visokih dužnosnika izrazili su zadovoljstvo otvaranjem objekta, kazavši pritom kako će ova investicija unaprijediti gospodarstvo, kako Zapadnohercegovačke županije tako i FBiH.

Voditelj Pododjela Operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Martin Schieder je istakao: „Europska unija stavlja veliki naglasak na razvoj i jačanje MSP-a, koji su okosnica privrede EU i BiH. Za ovaj sektor je tokom 15 godina osigurano oko 40 miliona eura. Trenutno pripremamo projekte u vrijednosti 13 miliona eura iz programa IPA II, za podršku integriranom socioekonomskom razvoju. Međutim, nastavak pomoći Europske unije u ovom sektoru će uvelike ovisiti o opipljivim poboljšanjima za MSP-e na lokalnoj razini kako bi se unaprijedila poslovna klima i institucionalni i operativni okvir za bolju konkurentnost malih i srednjih poduzeća.“

Predsjednik FBiH Marinko Čavara čestitao je svima koji su, unatoč teškom stanju u gospodarstvu, sudjelovali u uspješnoj realizaciji ovog projekta. Istaknuo je da dužnosnici imaju obvezu pridonijeti brzoj realizaciji projekata kao što je Poduzetnički inkubator. Zahvalio je Europskoj uniji za unapređenje gospodarstva i poboljšanje ekonomskog stanja u FBiH i BiH. Također, predsjednik FBiH istaknuo je da će ustrajati na svim projektima, poput ovog, koji se tiču reformske agende i pridonose puno boljem životu na prostoru cijele BiH. Kazao je da je otvaranje Poduzetničkog inkubatora primjer dobre suradnje svih razina vlasti s institucijama Europske unije.

Dobrodošlicu na ceremoniji otvaranja su također izrazili Nevenko Barbarić, načelnik Općine Ljubuški, Zdenko Ćosić, premijer Županije Zapadnohercegovačke i Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Ravnatelj Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke HERAG Ivan Jelčić, kao domaćin događaja upoznao je sve nazočne sa projektom Home grown business, i uslugama koje će se u okviru poduzetničkog inkubatora nuditi, te je zahvalio svima koji su omogućili da se ovaj projekt uspješno realizira.

Na samoj svečanosti upriličena je ceremonija dodjele certifikata za 22 odabrana mentora koji čine mrežu koja će pružati usluge budućin i postojećim poduzetnicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Poduzetnički inkubator je izgrađen u sklopu projekta "Home grown business" koji financira Europska unija u iznosu od 499.705,05 eura kroz program IPA 2011.

Cilj je projekta izgradnja i poboljšanje operativnog okvira za razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz razvoj lokalne poslovne infrastrukture i usluga.

Projekt provodi Razvojna agencija Županije zapadnohercegovačke – HERAG, u suradnji sa svojim partnerima: Vladom Županije zapadnohercegovačke, Općinom Ljubuški, Udrugom gospodarstvenika Posušje te Udrugom poljodjelaca u Županiji zapadnohercegovačkoj.

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631