Završni događaj projekta “Razvoj MSP u lancu vrijednosti Ljubuškog ranog krumpira“
06 Ruj 2018

Završni događaj projekta “Razvoj MSP u lancu vrijednosti Ljubuškog ranog krumpira“

U utorak, 04.rujna 2018. godine s početkom u 11:00 sati u „Hotelu Bigeste“ u Ljubuškom, održan je završni događaj projekta “Razvoj MSP u lancu vrijednosti Ljubuškog ranog krumpira“.   

Projekt “Razvoj MSP u lancu vrijednosti Ljubuškog ranog krumpira“ financiran je sredstvima Europske Unije u okviru zajedničkog programa Europske Unije i vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi GIZ. Vrijednost projekta je 157.805 KM.


Cilj projekta je razvoj i povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća (MSP) u lancu proizvodnje i distribucije brandiranog i geografski zaštićenog  „Ljubuškog ranog krumpira“.
Javna Ustanova Razvojna agencija Županije Zapadnohecegovačke-HERAG je vodeći partner projekta a kao partneri su još sudjelovali : P.Z. Plodovi zemlje-Ljubuški; I.B. Borna d.o.o i Rosić  d.o.o.


Tijekom prezentacije bilo je govora i o marketing i branding obukama te obukama za menadžment i poduzetništvo za proizvođače PZ „Plodovi zemlje“ i ostale zainteresirane sudionike, koje su održane tijekom ove godine u zgradi poduzetničkog inkubatora HIPod, u poslovnoj zoni Zvirići. Posebna pozornost posvećena je izradi elaborata za standardizaciju i ekonomiku, zajedno s analizom i definicijom optimalnog proizvodno-tehnološko distribucijskog procesa i modela koji obuhvaća standarde u proizvodnji i informacije za distributivni centar (skladišne kapacitete i opremu). Pripremljen je i biznis plan i model za razvoj vrijednosti „Ljubuškog ranog krumpira“, a među nabavljenom opremom, osim traktorskih freza i prskalica su: agrometeorološka stanica, reflectolab plus uređaj te PH metar za tlo.  


Među govornicima koji su se obratili nazočnima bio je i općinski načelnik Nevenko Barbarić, koji je naglasio važnost ovog projekta za poljoprivrednike i cijeli ljubuški kraj. Prigodne riječi uputio je i Gligor Stojkov, voditelj Odjela za grant i inovacije EU ProLocal programa, a o važnosti i višestrukim koristima distributivno-sabirnog centra govorio je Milenko Soče, direktor tvrtke Agroherc d.o.o. Čapljina. Na korist brojnih poljoprivrednika, u suradnji s projektnim partnerima izrađen je idejni i glavni projekt distributivnog centra za „Ljubuški rani krumpir“ u skladu s uvjetima za građenje ovakvih objekata.


„Već duže vrijeme angažirani smo oko izgradnje distributivno-sabirnog centra, koji će poljoprivrednicima olakšati plasman proizvoda na domaće i inozemno tržište. Na svu sreću, Općina Ljubuški nam je osigurala zemljište te se, prema riječima načelnika Barbarića, već od petog mjeseca iduće godine može očekivati završetak prve faze radova“, istaknuo je Dubravko Vukojević, direktor PZ „Plodovi zemlje“.


„Najveći uspjeh je u tome što je „Ljubuški mladi krumpir“ postao prepoznatljiv u BiH pa čak i šire. Jako smo zadovoljni odrađenim poslom, ponajviše suradnjom s GIZ-om, koja je bila dobra i temeljita. Došlo je i do suradnje s pojedinim njemačkim otkupljivačima, testirali smo neke nove sorte krumpira, a pozitivna stvar je i to što smo nabavili šest traktorskih freza i pet traktorskih prskalica koje smo ustupili lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi“, kazao je prilikom prezentacije Ivan Jelčić, ravnatelj JU Razvojna agencija ZHŽ- HERAG.

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631