„Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – TEMA SREDNJI VIJEK“, prezentirane povodom zatvaranja EU projekta
28 Stu 2017

„Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – TEMA SREDNJI VIJEK“, prezentirane povodom zatvaranja EU projekta

U petak, 24. studenoga 2017. godine, sa početkom u 11:00 sati u Svadbenom salonu „OHIOu Ljubuškom održana je  svečana prezentacija povodom zatvaranja projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – TEMA SREDNJI VIJEK“. Projekt  financira Europska unija u okviru IPA prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a implementira JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZ ŽZH), Općina Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "JU Radimlja“ sa BiH strane, i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) iz Podgorice, sa crnogorske strane.

Na prezentaciji su predstavljene realizirane projektne aktivnosti i dostignuti rezeultati kao i novi turistički proizvod „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – TEMA SREDNJI VIJEK“, koji je uspostavljen tokom projekta kao jedinstvena turistička ponuda cjelokupnog projektnog područja.

Načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić istaknuo je kako tvrđava herceg Stjepana Kosače za ovu općinu, ali cijelu Hercegovinu ima ogromno povijesno značenje i turistički potencijal. Zvonko Saveljić, u ime Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore (MORT) kazao je kako ovaj projekt ima veliku ulogu u sprječavanju iseljavanja stanovništva iz ruralnih krajeva. Podsjetio je na činjenicu kako sve veći broj turista u svijetu traži upravo ruralni turizam te da je tu velika prilika i kućanstvima koja se nalaze u tim područjima, kao i općinama, za razvoj. Svetlana Vujičić iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma CSTI istaknula je kako je projekt doprinio zanimljivom i integralnom predstavljanju tradicionalnih vrijednosti i kulturno-povijesnih atrakcija s područja ZHŽ-a i Crne Gore, kao i uspješnom povezivanju pružatelja usluga i posjetitelja ove regije. Ivan Jelčić, direktor Razvojne agencije ZHŽ–a HERAG naglasio je kako su svi sudionici projekta postali prijatelji te da mu je pomalo žao što je projekt priveden kraju. “Ipak, veseli me što su sve aktivnosti uspješno privedene kraju. Trudili smo se da kroz projekt bude dosta konkretnih stvari. Tako je realizirano dosta infrastrukturnih radova, izradili smo promotivne brošure, film koji predstavlja turističke i ine potencijale nekadašnje Hercegove zemlje, povezali smo brojne osobe koje se bave turizmom, a Ljubuški je dobio počasnu gardu”, naglasio je Jelčić, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu te izrazio nadu da će sličnih prekograničnih projekata biti još.

Tjekom prezentacije je upriličena projekcija promotivnog filma „Humska zemlja – Tema srednji vijek  te su predstavljeni vitezovi Herceg Stjepana iz garde LUBUSSA u srednjovjekovnim kostimima i oklopima.

Kroz komplementarnu ponudu tematskih staza kreiranih u okviru projekta i bogatsvo kulturno-povijesnih spomenika, u kombinaciji sa raznovrsnom ponudom domaćih proizvoda i usluga u okviru domaćinstava koja njeguju tradicionalne vrijednosti, kreirana je jedinstvena turistička ponuda zanimljiva prosječnom zaljubljeniku u povijest, putniku namjerniku ili turistu koji sa posebnim zanimanjem želi da otkrije slojeve i značenja povijesti destinacije koju posjećuje. Između ostalog, uspostavljanjem ove tematske rute, namijenjene turistima koji traže autentičan doživljaj i ambijent, potaknut će se društveno-ekonomski razvoj prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.


Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 EUR od čega je Europska unija financirala 85% a preostalih 15% su-financirali su projektni partneri. Projekt je počeo sa implementacijom 27. studenoga 2015. godine i realizirao se tokom 24 mjeseca.

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631