Nastavljena realizacija prekograničnog projekta
30 Lis 2017

Nastavljena realizacija prekograničnog projekta

U organizaciji JU Razvojne agencije ŽZH-HERAG nastavljena je realizacija prekograničnog projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje- TEMA SREDNJI VIJEK“. Riječ je o projektu kojem je cilj jačanje i razvoj ruralnog turizma.

Tim povodom organizirane su u prvoj polovini listopada u Crnoj Gori i u drugoj polovini listopada u BiH studijske posjete i upoznavanje s turističkim proizvodima na području nekadašnje Hercegove zemlje. Upoznavanje 10-tak predstavnika turističkih agencija, iz Crne Gore i iz BiH, s novom i prepoznatljivom turističkom ponudom tematske rute “ Srednjovjekovne Hercegove zemlje „TEMA SREDNJI VIJEK”, doprinijet će stvaranju novog prekograničnog turističkog proizvoda zasnovanog na povijesnoj i kulturnoj baštini područja, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama.

Studijska posjeta organizirana u BiH započela je u Stocu, gdje su se predstavnici turističkih agencija iz BiH susreli s crnogorskim predstavnicima i započeli trodnevnu tzv. FAM turu obilaska projektnih korisnika u BiH i upoznavanja s njihovom ponudom. Tijekom ovog studijskog putovanja sudionici su upoznali dva lica Hercegovine kroz dvije destinacije:
Destinacija srednji vijek u hercegovačkom selu“ – gdje su doživjeli narod, legende i tradiciju običnog naroda u Grudama, Širokom Brijegu, Posušju i Blidinju te, „Destinacija srednjovjekovni zamkovi i podgrađa“ – u njoj se srednji vijek humskih vladara, feudalaca i vitezova otkriva kroz Stolac, Blagaj i Ljubuški. Ova tematska staza sudionicima je dočarala zanimljiv i zaboravljen svijet feudalizma - način života tadašnje vlastele, vojnika, zanatlija i kmetova. Saznali su što je sve prenošeno karavanskim putevima tog doba, na koji način su građene obiteljske kamene kuće, vidjeli mnogobrojne ostatke zamkova...

Također, posjeta je obuhvatila obilazak srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka, jedinstvenih u svijetu i uvrštenih u UNESCO listu kulturne baštine čovječanstva. Važno je naglasiti kako su se kroz otkrivanje čari ovih tematskih staza sudionici upoznali i s ljubaznim domaćinima BiH, koji su ih tradicionalno, srdačno i otvoreno primili u svoje kuće i rado ispričali neku od brojnih legendi sačuvanih kroz usmeno predavanje ili ugostili domaćim zalogajem načinjenim po starim receptima.

Kroz komplementarnu ponudu tematskih staza s tradicionalnim vrijednostima njegovanim u ovim domaćinstvima, stvorena je jedinstvena turistička ponuda zanimljiva prosječnom zaljubljeniku u povijest, putniku namjerniku ili turistu koji s posebnim zanimanjem želi da otkrije slojeve i značenja povijesti destinacije koju posjećuje. Stoga ova tura je bila posebna prilika da se predstavnici turističkih agencija obje zemlje upoznaju s novom turističkom ponudom, koju kasnije mogu uključiti u svoje programe.

Inače, projekt Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje „TEMA SREDNJI VIJEK“ financira EU u okviru IPA programa prekogranične suradnje BiH – Crna Gora 2007 – 2013. Ukupna vrijednost projekta je 466.933,55 EUR. Nositelji projekta su JU Razvojna agencija ŽZH –HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma – CSTI (Crna Gora). Partneri na projektu su Općina Ljubuški (BiH), Turistička zajednica ŽZH (BiH), Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja“(BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MRT (Crna Gora).

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631