Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj županiji u Federaciji BiH. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 1991. ima 17.134 stanovnika, od kojih su 99,00% Hrvati, a samo 1,00% ostali, što znači da je Posušje, uz Grude, općina s najvećim postotkom Hrvata od svih područja gdje žive Hrvati u BiH.

Ime Posušja – bez obzira na sva tumačenja imena Posušje, u posljednje i ranija vremena, očito je da je ime Posušje hrvatskog korijena i da označuje sušni kraj, što je i bilo temeljno obilježje ovog kraja kroz stoljeća.

 Zemljopis

Posuški kraj obuhvaća četiri stepeničasto poredane krške zaravni (Posuško i Virsko polje, Tribistovo, Rakicki biser te planinsko područje oko Blidinjskog jezera) i nalazi se na raskrižju putova: Mostar – Imotski – Split, Mostar – Tomislavgrad – Livno te Ploče – Ljubuški – Grude – Rama – Uskoplje – Travnik (Put spasa u izgradnji).

Nalazi se jugozapadno od brda Radovanj.

Klima

Klima u Posušju je specifična rasporedom dijelova općine. Dok je u samom Posušju i Vir-u na jugu submediteranska klima (s utjecajem kontinentalne), u sjevernom dijelu općine, u područjima Rakitna, Tribistova, te Blidinja prevladava kontinentalna i planinska klima tako da se može sa sigurnošću reći da se Posušje nalazi na prirodnoj granici između submediteranske i kontinentalne klime.
Nadmorska visina

Posuško polje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 610 m, Virsko polje na oko 520 m, Rakitno na oko 900 m, te područje Blidinje jezera na oko 1050 m i više.

Park prirode Blidinje  

U svijetu je mnogo lijepih krajeva s prekrasnim krajolicima. Među njima su opet neki poseblo lijepi.. Takav je prostor Parka prirode Blidinje.
Legendarna Vran Planina i fenomenalna Čvrsnica odnjegovale su u svojim njedrima na 1150-1300 m n/v plodnu udolinu polja, dugu 25 i široku 3-5 kilometara, a u njoj Blidinjsko jezero kao krasno plavo oko u glavi planinskih ljepotica.

Oduvijek je tu bilo života za mnogovrsni biljni i životinjski svijet. Čak ni dva zadnja ledena doba koja su prošla ovim prostorima nisu uspjela zaustaviti život. Tako su i tu prirodnu elementarnu nepogodu preživjele neke biljke i životinje. Među biljkama primjerice više vrsta encijana, a među životinjama bar dvije vrste tritona.

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Više u ovoj kategoriji: « Ljubuški Široki Brijeg »
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631