Pokretanje  mreže znanja – projekt COMPETE PLAMET
28 Velj 2018

Pokretanje mreže znanja – projekt COMPETE PLAMET

27.02.2018. godine u općinskoj vijećnici u Posušju održana je stručna radionica naziva „Pokretanje mreže znanja“. Dio je to aktivnosti projekta COMPETE PLAMET, a s ciljem poboljšanja institucionalne podrške i usluga malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike u Županiji Zapadnohercegovačkoj u BiH i u Šibensko kninskoj Županiji u RH. Projekt provodi JU Razvojna agencija ŽZH -HERAG u suradnji s JU Razvojnom agencijom Šibensko kninske županije i Općinom Posušje.

Događaj je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar koji je rekao kako je cilj projekta COMPETE PLAMET, između ostalog, nabaviti 3 visokosofisticirana CNC stroja, koja će se smjestiti u tehnološkom parku u poslovnoj zoni Osrdak u Posušju.
 „Zahvaljujem se svima koji su prepoznali i poduprli ovaj nama bitan projekt, u prvom redu značajan je za poslovnu zonu Osrdak, a još je bitnije što će se, nadam se, dosta generacija Srednje strukovne škole i svih onih koji se budu htjeli usavršiti, imati prilike to napraviti u našem Tehnološkom parku“-kazao je Lončar.
Jozo Bejić, tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta kazao je kako našoj zemlji treba strategija regionalnog razvoja da privuče još više sredstava, te inkluzivni rast, odnosno usvajanje novih znanja i vještina, koja će donijeti nova zapošljavanja i doprinijeti smanjivanju nagomilanih problema u primjerice školstvu i zdravstvu, te ulaganje u razvoj državnih službenika da budu na usluzi poduzetnicima.


Također, nazočnima se obratila i  Davorka Šaravanja, s Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru koja je istaknula potporu provedbi projekta COMPETE PLAMET i suradnju od strane Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike.
Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije ŽZH – HERAG izrazio je zadovoljstvo prepoznavanjem važnosti provedbe projekta od strane poduzetnika i institucija, te naglasio kako će se provedbom projektnih aktivnosti osigurati kvalitetna podrška malim i srednjim poduzećima iz sektora metala i plastike.
Moderator radionice bio je Zrinski Pelajić, stručnjak na projektu.


Podsjetimo kako su prethodnih dana predstavnici JU Razvojna agencija ŽZH - HERAG, u suradnji sa predstavnicima Općina u ŽZH i Grada Širokog Brijega te stručnjakom na projektu Zrinskim Pelajićem, posjetili 13 poduzeća na području Zapadnohercegovačke Županije koji se bave proizvodnjom i obradom metala i plastike, a s ciljem uspostave mreže znanja (know net) kako bi se sektor plastike i metala učinio još konkurentnijim i dugoročno održivim.
Projekt se provodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 603 369,21 €. Kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora financira se 85% projektnih aktivnosti.

  • Ispis
  • Pošalji e-mail
Blidinjska 1, (poštanski pretinac 66)
Posušje, 88240, BiH
info@herag.ba 
Tel:+38739/681-631 
Fax:+38739/681-631